ΛΙΜΝΗ ΔΟΞΑ – ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ – ΛΙΜΝΗ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ
Αναχώρηση την Κυριακή 1η Μαρτίου 2015 το πρωί στις 8:00 από την είσοδο του νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ».
Θα κάνουμε μια ενδιάμεση στάση για καφέ και στη συνέχεια ανηφορίζοντας από το Κιάτο για να κάνουμε μια όμορφη περιπλάνηση στην ορεινή Κορινθία. Περνώντας ανάμεσα από τις κορυφές της Ζήρειας και του Χελμού και κάνοντας μια διαδρομή σ’ ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς, συναντάμε την λίμνη Στυμφαλία, την Καστανιά, την κοιλάδα του Φεναιού, διάφορα όμορφα χωριά, την τεχνιτή και πανέμορφη λίμνη Δόξα και φθάνουμε στη Μονή Αγίου Γεωργίου σε υψόμετρο 950 μέτρων.
Αφού προσκυνήσουμε και ξεναγηθούμε στο ναό, θα επισκεφθούμε το Αρχονταρίκι για να μας κεράσουν το υπέροχο γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο, φτιαγμένο από τους μοναχούς. Από τον εξώστη θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την εκπληκτική θέα της λίμνης, των χιονισμένων κορυφών και του τοπίου. Μετά θα κάνουμε μια στάση στη Λίμνη Δόξα, για να επισκεφθούμε το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου που κτίστηκε πάνω σε μια λωρίδα ξηράς.
Γεύμα σε ταβέρνα της περιοχής (σπεσιαλιτέ η ψητή γουρουνοπούλα και τα ντόπια κρέατα). Στάση στη Λίμνη Στυμφαλία (προαιρετική επίσκεψη στο Μουσείο Περιβάλλοντος – έξοδα ατομικά: είσοδος 3 ευρώ, μειωμένο 1,50).
Επιστροφή στην Αθήνα με ενδιάμεση στάση.
Κόστος Εκδρομής 13 ευρώ.
Πληροφορίες Δευτέρα και Παρασκευή 11 με 3 το πρωί στο 2017763638
Το πρωί της Κυριακής 1 Μαρτίου μια χαρούμενη παρέα φίλοι του συλλόγου μας περίμενε με αγωνία το λεωφορείο για μια ημερήσια απόδραση προς την ορεινή Κορινθία.
Η διαδρομή ήταν υπέροχη ιδιαίτερα όταν αφήνοντας πίσω τα παράλια της Κορινθίας, αρχίσαμε να ανηφορίζουμε προς τα ορεινά του νομού με το πανόραμα της φύσης να οργιάζει στο πέρασμά μας -μόλις δύο ώρες από την Αθήνα-. Δάση με πελώρια πεύκα, κυπαρίσσια, έλατα, λίμνες, ποτάμια και οροπέδια, συνθέτουν ένα απίστευτα γαλήνιο σκηνικό, με επίκεντρο την οροσειρά της Ζήριας, που λειτουργεί σαν φυσικό χώρισμα ανάμεσα στα ξακουστά Τρίκαλα Κορινθίας και στην περιοχή του Φενεού, τον πανέμορφο κάμπο του Φενεού.
Κατά την μυθολογία όπως μας είπε η Άννα, η εξαιρετική ξεναγός μας.
Η Φενεός ήταν πόλη-κράτος της αρχαίας Αρκαδίας, σήμερα διοικητικά ανήκει στο νομό Κορινθίας. Ήταν από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πόλεις της Αρκαδίας, βρισκόταν σε πλούσια πεδιάδα που την διέσχιζαν οι ποταμοί Όλβιος και Δόξας, όταν τα ποτάμια αυτά κατέβαζαν πολύ νερό η πεδιάδα δεν πλημμύριζε, αφού τα νερά τους έβρισκαν διέξοδο στις καταβόθρες. Τα νερά αναδύονταν ξανά μετά από μεγάλη απόσταση, εκεί που ήταν και οι πηγές του Λάδωνα.
Οι καταβόθρες αυτές ο μύθος λέει ότι τις είχε σκάψει ο ίδιος ο Ηρακλής για να διώξει τα νερά που λίμναζαν εκεί. Ένας άλλος μύθος λέει ότι οι καταβόθρες αυτές ήταν είσοδος στον Άδη και από εκεί κατέβηκε η Δήμητρα όταν έψαχνε την κόρη της Περσεφόνη. Ένας τρίτος μύθος λέει ότι κάποτε ο Ηρακλής πήγε στους Δελφούς για να πάρει κάποιον χρησμό, η Πυθία αρνήθηκε να του δώσει, και τότε ο Ηρακλής άρπαξε τον τρίποδα και τον έφερε στην Φενεό με σκοπό να ιδρύσει εκεί άλλο μαντείο. Στην Φενεό όμως τον περίμενε ο Απόλλων, βλέποντας ο Δίας τα αδέλφια έτοιμα να τσακωθούν ρίχνει ανάμεσα τους κεραυνό, τέλος ο Απόλλων πήρε πίσω τον τρίποδα και ο Ηρακλής το χρησμό που ήθελε.
Ανηφορίζοντας φτάσαμε στη μαγευτική λίμνη Δόξα, που δημιουργήθηκε το 1997 και περιβάλλεται από έλατα, πεύκα, δρυς και φουντουκιές. Ανεβήκαμε στο μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου όπου οι μοναχοί μας επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, μας πρόσφεραν το υπέροχο γλυκό τριαντάφυλλο -δική τους δημιουργία-. Το παλιό μοναστήρι βρίσκεται στο βάθος της λίμνης και οι μοναχοί αναγκάστηκαν να το μεταφέρουν, γιατί πλημμύριζε συχνά. Στη συνέχεια προσφέραμε στον εαυτό μας την πολυτέλεια να χαλαρώσει ατενίζοντας τα βαθυγάλανα νερά της λίμνης, πήραμε αναμνηστικές φωτογραφίες και ανάψαμε ένα κεράκι στο γραφικό εκκλησάκι του Αγ. Φανουρίου.
Αφήνοντας πίσω την ομορφιά της λίμνης φτάσαμε στον κάμπο της Στυμφαλίας,με το εξαιρετικό Μουσείο περιβάλλοντος του πολιτισμού από την μια και την ειδυλλιακή λίμνη της Στυμφαλίας από την άλλη.
Η Στυμφαλία είναι ελώδης λίμνη της ορεινής Κορινθίας. Βρίσκεται σε ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 600 μέτρων ανάμεσα στα όρη Κυλλήνη και Ολίγυρτος. Διατηρεί νερό κυρίως τους χειμερινούς μήνες και η έκτασή της φτάνει τα 3,5 τ.χλμ.
Η λίμνη Στυμφαλία συνδέεται με τον έκτο άθλο του Ηρακλή, ο οποίος στην περιοχή αντιμετώπισε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Ο Ηρακλής κατάφερε να παρασύρει τις όρνιθες να βγουν από την πυκνή βλάστηση της λίμνης, χάρη στα κρόταλα από χαλκό που του έδωσε η θεά Αθηνά. Στην συνέχεια ο Ηρακλής πετύχαινε τις όρνιθες που αποκαλύπτονταν με τα βέλη του.
Το μεσημέρι πήραμε ένα λουκούλειο γεύμα σε μια ταβέρνα και η όμορφη μέρα πλησίαζε προς το τέλος.
Πήραμε τον δρόμο του γυρισμού αλλά πιο σοφοί, είδαμε και μάθαμε πράγματα, ανακαλύψαμε τόσες ομορφιές, που οι εικόνες τους παραμένουν μέσα μας και γλυκαίνουν τις αναμνήσεις μας από την υπέροχη αυτή εκδρομή.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πρωτεργάτες του συλλόγου μας, που βρίσκουν πάντα τον τρόπο να μας εκπλήσσουν ευχάριστα.
Αναστασία Κωνσταντακάκη [Anakon16@Yahoo.Gr]