Έγινε η Εκδρομή στο Μαρόκο

23 Απριλίου 2017 | Εκδρομές-ταξίδια

 Εκδρομή του Συλλόγου στο Μαρόκο (16-23 Σεπτεμβρίου 2017):
Η άποψη του Άρη

Εάν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω μία μόνον λέξη, αυτή θα ήταν ενθουσιασμένος!
Εννοείται πως μιλάω μόνον …εξ ονόματός μου, αν και πολλοί συνταξιδιώτες μας έχω την εντύπωση πως θα συμφωνούν μαζί μου…

Μού άρεσε πολύ η εκδρομή μας!
Την χάρηκα και παρακάτω προσπαθώ να περιγράψω με λίγα λόγια το γιατί, οπότε και πολλά παραλείπω…

– Μου άρεσε η χώρα· και γιατί έχει κάτι το εξωτικό στα δικά και μάτια και γιατί δεν είχα ξαναπάει…
Η έκτασή της, μεγάλη: ώρες στο πούλμαν (κάποιες μέρες με τον ήλιο απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ στην πλευρά μας, να καίει: δεν πειράζει), αν και περιηγηθήκαμε ένα «μικρό» της τμήμα: Καζαμπλάνκα, Ραμπάτ, Μενκές, Φέζ, Ουαρζαζαράτ, Αρφούντ, Μαρακές!
Τα τοπία της, ποικίλα: την ατελείωτη, άνυδρη έρημο, τις οργιώδους βλάστησης οάσεις της, ποτισμένες από τους χειμάρρους, με τους απέραντους φοινικώνες τους, τα ψηλά βουνά της από την άλλη, τους εντυπωσιακούς Άτλαντες με τα πυκνά δάση κέδρων την μια, ή φαλακροί, απότομοι και άγριοι, τους καθαρούς αμμόλοφους στο σύνορο με την μεγάλη Σαχάρα…
Οι πόλεις της: διαφορετικές, η καθεμιά τους με τον δικό της χαρακτήρα, αλλά και με κοινά χαρακτηριστικά: την παλιά περιοχή τους, την Μεντίνα, ακόμα οχυρωμένες, περιτειχισμένες όπως παλιά, με τα στενά σοκάκια τους, την σφύζουσα ζωή τους και αγορές, όχι μόνον για μας, τους τουρίστες, αλλά με μιαν αληθινή, δική τους δραστηριότητα ακόμα… Ναι, όμως, αλλάζουν: όσοι προλάβετε!
Οι άνθρωποί της: πολλοί, ευγενικοί και ωραίοι. Οι Βέρβεροι και οι Άραβες, σε αγαστή συνύπαρξη. Δεν σκοτώνονται μεταξύ τους! εν αντιθέσει με τόσες άλλες ισλαμο-αραβικές χώρες, όπου το μίσος για τον «άλλον» κυριαρχεί… Μάθαμε πως είναι η χώρα με την μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα… Έξυπνα τους ενώνει, απ’ ό,τι μας είπαν και είδαμε, η κοινή θρησκεία και ο σεβασμός στην βασιλεία… Ναι, μου άρεσε η φιλοξενία τους, η ανεκτικότητά τους, και απέναντί μας, τους τουρίστες.
Ω, τα μνημεία της· κατάλοιπα μιας υπερχιλιόχρονης, περίπλοκης ιστορίας, με τα περίτεχνα τζαμιά της, τα ανάκτορα, τους μεντρεσέδες της, τα σχολειά και αρχαία πανεπιστήμια, τα αρχοντικά, τις κάσμπες, την αρχαία, ρωμαϊκή Βολούμπιλις, που δεν επισκεφτήκαμε (μικρή, αν και για μένα μεγάλη έλλειψη στο πρόγραμμά μας)… Η σύγχρονη, μεγαλεπήβολη, δήθεν «παραδοσιακή» αρχιτεκτονική τους, όχι, αυτή δεν μου άρεσε…
Μου άρεσε η τοπική κουζίνα: οι συνταγές «ταντζίν» με το κουσκούς, αν και τις περίμενα πιο καυτερές, οι χουρμάδες, οι γνωστές και από άλλες, συγγενείς χώρες: ταμπούλα, μπαμπαγκανούς (η μελιτζανοσαλάτα), ταχινοσαλάτα, το δικό τους ψωμί, οι πίτες, μμμ…
Τα χαρακτηριστικά της προϊόντα, ενθύμια του ταξιδιού μας: κελεμπίες, τουρμπάνια, βράκες, μπαχάρια και αρώματα, το λάδι Αργκάν, τσάντες, κοσμήματα… Έγινε το «έλα να δεις» σε ψώνια!

– Μου άρεσε η οργάνωση:
Καλές οι πτήσεις με την Αλιτάλια (μίζερη όμως στο φαγητό), και η πολύωρη αναμονή στην Ρώμη στο «πήγαινε» μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω μια βόλτα ακόμα στην αγαπημένη αιώνια πόλη,
Καλά, 5άστερα ξενοδοχεία, με την πισίνα του (όπου μόνον μια φορά πρόλαβα να βουτήξω, αλλά ήταν ευεργετικό), με άνετα δωμάτια και πλούσιο φαγητό, δυο μάλιστα με ιδιαίτερο τοπικό χαρακτήρα και διακόσμηση, χωρίς να υπολείπονται σε σύγχρονες ανέσεις.
Καλά, άνετα πούλμαν, με εξαιρετικούς οδηγούς και βοηθούς…
Με το μεγάλο πλεονέκτημά της: την εξαιρετική από κάθε πλευρά αρχηγό-συνοδό μας Κική Σοφού: με άριστη κατάρτιση, τόσο σε ιστορικές γνώσεις, όσο και στα «μυστικά» της χώρας, καλοσυνάτη και ευγενέστατη, φίλη και εξυπηρετική, κατατοπιστικότατη, ήταν ο «φύλακας-άγγελός» μας αυτές τις μέρες στην «ξένη» χώρα!

– Μου άρεσε η παρέα μας, τέλος (δηλ. όπως λέμε …στα ελληνικά: last but not least): 45 άτομα! γνωριστήκαμε, διασκεδάσαμε, γιορτάσαμε ονομαστικές γιορτές και γενέθλια, συζητήσαμε και διαφωνήσαμε ακόμα, αλλά να: γίναμε πλουσιότεροι… Διαφορετικοί, δεν λέω, ο καθένας μας, με τα δικά του ενδιαφέροντα, αλλά φερθήκαμε όλοι πολιτισμένα, συντονισμένα, με αίσθηση της συνευθύνης και διάθεση υποχωρητικότητας προκειμένου να χαρούμε όλοι την μία, κοινή εκδρομή μας, χωρίς τριβές και προβλήματα!

Μια υπέροχη εμπειρία: 8 πολύ όμορφες μέρες «αλλού», και γεωγραφικά και μεταφορικά, …και ωραίας κούρασης, βέβαια!

Σας ευχαριστώ για όλα όλους!
Ευχαριστώ το Μαρόκο, τον Σύλλογο, την Πυραμίδα, την Κική μας, και τους συνταξιδιώτες μου, τον καθένα ξεχωριστά!

Πάντα τέτοια! Με υγεία πρωτίστως και απαραιτήτως χαρά!

Καλή χρονιά!
Σημείωση: στους αρχαίους χρόνους η νέα χρονιά άρχιζε τον Σεπτέμβρη: το βρίσκω πιο «φυσικό», ή έστω πιο ωραίο από την πρώτη Γενάρη, μέσ’ στο καταχείμωνο…

Άρης Λαζαρίδης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διάρκεια: 8 ημέρες και 7 νύχτες
Κόστος κατ’ άτομο 1.035,00 €
(670,00 κόστος + 365,00 φόροι)
σε δίκλινο ή τρίκλινο
Διαφορά μονοκλίνου: 230,00 €
Περιλαμβάνονται:
♦ Αεροπορικά εισιτήρια Αθήνα-Ρώμη-Καζα-μπλάνκα-Ρώμη-Αθήνα με την ALITALIA
♦ 1 διαν/ση στην Καζαμπλάνκα σε ξενοδοχείο 5* GOLDEN TULIP FARAH ή εφάμιλλο
♦ 2 διαν/σεις στη Φεζ σε ξενοδοχείο 5* PALAIS MEDINA ή εφάμιλλο
♦ 1 διαν/ση στην Ερφούντ σε ξενοδοχείο 4* XALUCA ή εφάμιλλο
♦ 1 διαν/ση στην Ουαρζαζάτ σε ξενοδοχείο 4* KARAM PALACE ή εφαμιλλο
♦ 2 διαν/σεις στο Μαρακές σε ξενοδοχείο 5* PALM PLAZA ή εφάμιλλο
♦ Μεταφορές στα τα αεροδρόμια εξωτερικού
♦ Πρωινό & 7 δείπνα στα ξενοδοχεία
♦ Ξεναγήσεις και εκδρομές προγράμματος
♦ Δώρο σαφάρι με jeep στην έρημο της Ερφουντ
♦ Δώρο φολκλορική βραδιά με ποτό στο Μαρρακές
♦ Έμπειρος Αρχηγός/ξεναγός του γραφείου μας
♦ Υπηρεσίες τοπικού αντιπροσώπου
♦ Είσοδοι σε μουσεία/μνημεία
♦ Ασφάλεια αστικής ευθύνης
♦ Ενημερωτικά έντυπα
Δεν περιλαμβάνονται:
♦ Φιλοδωρήματα 20 € το άτομο
♦ Προαιρετική ατομική ταξιδιωτική ασφάλιση κόστος 15 € (για ταξιδιώτες έως 75 ετών)
♦ Ό,τι αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ημέρα 1η ΑΘΗΝΑ – ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ: Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για Καζαμπλάνκα μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Μετά την άφιξή μας και την παραλαβή των αποσκευών μας, θα συναντήσουμε τον αρχηγό μας και θα ξεκινήσουμε την ξενάγηση στην Καζαμπλάνκα, την οικονομική πρωτεύουσα του Μαρόκου. Θα επισκεφθούμε την Κεντρική αγορά, την Πλατεία Μωχάμετ του 5ου, την μεγαλύτερη πλατεία της πόλης με την Γαλλική Πρεσβεία, το Δημαρχείο και την Υπερνομαρχία, την Πλατεία των Ηνωμένων Εθνών και θα απολαύσουμε τον καφέ μας στην παραλιακή λεωφόρο Κορνίς, με θέα τον Ατλαντικό ωκεανό. Θα συνεχίσουμε με το Τζαμί του Χασάν του 2ου (εξωτερικά), ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά του Ισλαμικού κόσμου και θα τελειώσουμε με μια περιήγηση στην πλούσια συνοικία Άνφα, με τον ιππόδρομο και τα γήπεδα γκόλφ. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.
Ημέρα 2η ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ – ΡΑΜΠΑΤ- ΜΕΚΝΕΣ – ΦΕΖ: Μετά το πρωινό μας θα αναχωρήσουμε για το Ραμπάτ, τη διοικητική πρωτεύουσα της χώρας, το οποίο απέχει από την Καζαμπλάνκα 95 χμ. Στο Ραμπάτ θα επισκεφθούμε εξωτερικά το ανάκτορο του Βασιλιά Μωχάμετ του 6ου, το Μαυσωλείο του Μωχάμετ του 5ου, που είναι γνωστό και ως το Ταζ Μαχάλ του Μαρόκου, τον Πύργο του Χασάν και θα καταλήξουμε στην Κάσμπα Ουντάϊα, που παίρνει το όνομά της από την ομώνυμη αραβική δυναστεία του 11ου αιώνα. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα γλυκό τσάϊ με μέντα και τα χαρακτηριστικά γλυκά της περιοχής που ακούν στο όνομα το “κέρατο της γαζέλας”. Αναχωρώντας, περνάμε από την περιοχή Σουίσυ με τις πρεσβείες και συνεχίζουμε για την Μεκνές, που απέχει 140 χλμ. Πρόκειται για μια από τις πρώην αυτοκρατορικές πρωτεύουσες της χώρας που έζησε το απόγειό της κατά τον 17ο αιώνα. Θα περάσουμε από την Πύλη της Πέμπτης, που παίρνει το όνομά της από το γεγονός πως εκεί γινόταν κάθε Πέμπτη η αγορά, από την Εβραϊκή συνοικία και θα κάνουμε στάση στην ιστορική πλατεία Λα Χεντίμ, γνωστή και ως«πλατεία της καταστροφής». Στην άκρη της πλατείας δεσπόζει η μεγαλόπρεπη πύλη Μπάμπ ελ Μανσούρ, που οδηγούσε στο παλάτι του Μουλά Ισμαήλ. Λίγος ελεύθερος χρόνος για μια περιήγηση στην αγορά και αναχώρηση για την Φέζ (65 χμ), αφού περάσουμε από την υπέροχη δεξαμενή Αγκντάλ και από τις σιταποθήκες του Μουλά Ισμαήλ. Άφιξη στην Φεζ και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο & διανυκτέρευση.
Ημέρα 3η ΦΕΖ: Μετά το πρωινό μας ξεκινάμε για την ξενάγησή μας στην Μέκκα του Μαρόκου, μιας και πρόκειται για την κατ’ εξοχήν ιερή πόλη της χώρας. Θεμελιώθηκε το 791 μΧ από τον Μουλά Ιντρίς τον 1ο, τον ιερό άντρα του Μαρόκου. Ξεκινάμε την περιπλάνησή μας από το ανάκτορο των Μερινιδών, τη δυναστεία που προσέδωσε αίγλη και κύρος στη Φεζ. Είναι το παλαιότερο ανάκτορο του Μαρόκου και καλύπτει μια επιφάνεια 800ων εκταρίων. Η επίσκεψη γίνεται μόνο εξωτερικά. Συνεχίζουμε με την Εβραϊκή συνοικία Μελλάχ, μια από τις ωραιότερες και τις πλουσιότερες της χώρας και καταλήγουμε στην Μεντίνα, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Πρόκειται για έναν πραγματικό λαβύρινθο με 9.202 σοκάκια, μέσα στον οποίο θα δούμε εξωτερικά το τζαμί Καραουίν, έδρα του μουσουλμανικού Πανεπιστημίου της Φέζ που ιδρύθηκε στον 10ο αιώνα και είναι ίσως το παλαιότερο του κόσμου, το μαυσωλείο του Μουλά Ιντρίς του 2ου (εξωτερικά) και τη μεδρέσα Μπου Ινανία. Μέσα στη μεδίνα εφόσον υπάρχει χρόνος θα έχουμε την ευκαιρία να επισκευθούμε και τα βυρσοδεψεία, που λειτουργούν ακόμα με τον παλιό πατροπαράδοτο τρόπο. Τελειώνουμε την ξενάγησή μας με τα ερείπια της νεκρόπολης των Μερινιδών. Απόγευμα ελεύθερο. Δείπνο και διανυκτέρευση.
Ημερα 4η ΦΕΖ – ΜΙΝΤΕΛΤ – ΕΡΡΑΣΙΝΤΙΑ – ΕΡΦΟΥΝΤ: Μετά το πρωϊνό μας, αφήνουμε πίσω μας τη Φεζ και αρχίζουμε την ανάβασή μας στον Μέσο Άτλαντα για να καταλήξουμε αργά το απόγευμα στην Ερφούντ. Στη διαδρομή μας θα έχουμε την ευκαιρία να σταματήσουμε στα ορεινά χωριά του Άτλαντα, όπως το Ιφράν, που θεμελιώθηκε από τους Γάλλους το 1929, για να γίνει σταθμός αναψυχής για τις οικογένειές τους, το Μιντέλτ, μεγάλο γεωργικό κέντρο και την Ερρασιντία, από όπου αρχίζουν οι μεγάλες οάσεις του μαροκινού νότου. Με την άφιξή μας στην Ερφούντ θα τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.
Ημέρα 5η ΕΡΦΟΥΝΤ &ΔΩΡΟ σαφάρι στη Μερζούγκα με jeep 4 x 4- ΤΙΝΕΡΧΙΡ– ΕΛ ΚΕΛΛΑΑ – ΟΥΑΡΖΑΖΑΤ: Το ξύπνημά μας σήμερα θα είναι πολύ πρωϊνό, μιας και πρόκειται να βιώσουμε μια μοναδική εμπειρία! Με ειδικά διαμορφωμένα jeep4x4, θα αναχωρήσουμε για τους αμμόλοφους της Μερζούγκα, από όπου θα απολαύσουμε την ανατολή του ηλίου. Το θέαμα κόβει πραγματικά την ανάσα, μιας και η κόκκινη άμμος της ερήμου μοιάζει πυρπολημένη. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, πρωινό και αναχώρηση για την Ουαρζαζάτ. Στη διαδρομή μας θα διασχίσουμε εντυπωσιακές οάσεις. Θα περάσουμε από την πόλη Τινεχρίρ, που κατοικείται ως επί το πλείστον από Αμαζίνγκ, δηλαδή αυτόχθονες βερβέρους. Η διαδρομή μας ονομάζεται και η διαδρομή με τις «χίλιες κάσμπες», γιατί όλα τα χωριά από τα οποία περνάμε είναι μικρές κάσμπες, δηλαδή περιτειχισμένες μικρές πόλεις. Περνάμε και από την Ελ Κελάα Μ’Γκούνα, ή αλλιώς πόλη των ρόδων, όπου βρίσκονται και όλες οι φυτείες τριαντάφυλλων. Καταλήγουμε στην Ουαρζαζάτ την «Πύλη της ερήμου»,η οποία αποτελούσε παλιά οχυρό των Γάλλων Λεγεωνάριων.Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.
Ημέρα 6η ΟΥΑΡΖΑΖΑΤ – ΜΑΡΑΚΕΣ: Πρωινό και ημέρα ξενάγησης στην Ουαρζαζάτ. Η πόλη είναι το προπύργιο της ερήμου και διαθέτει δύο από τις ομορφότερες κάσμπες του Μαρόκου τις οποίες και θα επισκεφθούμε. Η κάσμπα Ταουρίτ, πρώην τόπος κατοικίας του Πασά Γκλάουι, ο οποίος απέκτησε μεγάλο πλούτο από τη συνεργασία του με τους Γάλλους. Έχει αναστηλωθεί σχετικά πρόσφατα και η επίσκεψη μέσα στους εσωτερικούς της χώρους, θα σας συναρπάσει. Η δεύτερη κάσμπα, η Άϊτ Μπενχάντου απέχει 30 χλμ από την Ουαρζαζάτ και είναι πραγματικά μοναδική. Έχει χαρακτηριστεί από την Unesco Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά λόγω της θέσης της και της γραφικότητάς της έχει συχνά χρησιμοποιηθεί ως σκηνικό κινηματογραφικών γυρισμάτων. Συνεχίζουμε για το κοσμοπολίτικο Μαρακές μέσω του Μεγάλου Άτλαντα. Άφιξη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο & διανυκτέρευση.
Ημέρα 7η ΜΑΡΑΚΕΣ & Δώρο φολκλορικό Show με ποτό στο παγκοσμίως γνωστό ChezAli!: Πρόγευμα και ημέρα ξενάγησης στο Μαρακές, που είναι γνωστό και ως “Κόκκινη Πόλη”. Θα ξεκινήσουμε από το Τζαμί της Κουτούμπια, το οποίο βλέπουμε εξωτερικά μιας και δεν επιτρέπεται η επίσκεψη στους μη μουσουλμάνους. Ο μιναρές του τζαμιού αποτελεί το σύμβολο του Μαρακές. Θα συνεχίσουμε με το παλάτι Ελ Μπαχία, δηλαδή το παλάτι της ευνοούμενης, που έχει κτιστεί προς τα τέλη του 19ου αιώνα, και το Μουσείο Νταρ Σι Σαίντ, ένα πανέμορφο ανάκτορο που φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή από ξύλινα διακοσμητικά στοιχεία και όχι μόνο. Συνεχίζουμε με τη φημισμένη πλατεία Τζεμαά Ελ Φνα ή αλλιώς «Πλατεία των Θαυμάτων». Σύμφωνα με την Unesco η πλατεία αποτελεί αριστούργημα προφορικής και ανέπαφης παγκόσμιας κληρονομιάς. Είναι σύμβολο του Μαρακές, και είναι εκεί όπου επί καθημερινής βάσης εκτυλίσσεται ένα μαγευτικό θέαμα, που το συνθέτουν οι υπαίθριοι αυτοσχέδιοι πάγκοι – εστιατόρια, οι γητευτές φιδιών, οι παραμυθάδες και οι μάγισσες, σε συνδυασμό πάντα με τα εκατοντάδες μαγαζιά που ξετρυπώνουν στις πιο απίθανες γωνίες των σουκς. Θα επισκεφθούμε επίσης τους πανέμορφους κήπους του Μαζορέλ, ένα είδος παράδεισου σε μινιατούρα που σήμερα αποτελούν ιδιοκτησία του Υves Saint Laurent. Τέλος θα επισκεφθούμε τη μεδέρσα και την κούμπα του Μπεν Γιούσεφ, το αρχαιότερο μνημείο των Άλμοραβιδών. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο. Για το βράδυ, θα απολαύσουμε το φολκλορικό show FANTASIA.Διανυκτέρευση.
Ημέρα 8η ΜΑΡΑΚΕΣ –ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ – ΑΘΗΝΑ: Πρόγευμα και ελεύθερος χρόνος. Στη συνέχεια μεταφορά στο αεροδρόμιο της Καζαμπλάνκα όπου θα πάρουμε την πτήση της επιστροφής μας για την Αθήνα.
Σημείωση: Η ροή των ημερησίων προγραμμάτων ενδέχεται να τροποποιηθεί για την καλύτερη εκτέλεση του προγράμματος, χωρίς να παραλείπεται τίποτα.
ΠΤΗΣΕΙΣ
16/09 05.55-07.00 Αθήνα – Ρώμη
13.15-15.30 Ρώμη – Καζαμπλάνκα
23/09 16.20-20.25 Καζαμπλάνκα – Ρώμη
21.50-00.45 Ρώμη – Αθήνα
ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
Απαραίτητο διαβατήριο νέου τύπου με τουλάχιστον 6μηνη ισχύ από την ημερομηνία αναχώρησης.
Τρόπος Πληρωμής:
Τέλος Απριλίου: 300,00 ευρώ
Τέλος Μαΐου: 200,00 ευρώ
Τέλος Ιουνίου: 200,00 ευρώ
Τέλος Ιουλίου: 200,00 ευρώ
Τέλος Αυγούστου: 135,00 ευρώ

Πληροφορίες: Δευτέρα και Πέμπτη 11:00-15:00στο τηλέφωνο: 2107763638

Ακολουθήστε μας

Νέα & Ενημερώσεις

Αν σας ενδιαφέρουν οι προσπάθειες του συλλόγου μας, μπορείτε να εγγραφείτε στο newsletter ώστε να λαμβάνετε ενημερώσεις και την εφημερίδα μας.

Ελάτε σε επαφή. Συμμετέχετε.

Λεωφόρος Μεσογείων 152 Αθήνα 11527

Κτίριο Γραφείου Κινήσεως 1ος όροφος
Δευτέρα και Πέμπτη 11:00-15:00

Τηλ: 210 776 3638

Κιν: 694 820 2860

Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.