Ημερήσια Εκδρομή στη Δημητσάνα – Στεμνίτσα

28 Σεπτεμβρίου 2015 | Εκδηλώσεις, Εκδρομές-ταξίδια

Αναχώρηση 25 Οκτωβρίου 2015 στις 08:00  από την είσοδο του Νοσοκομείου “ΣΩΤΗΡΙΑ”. Κόστος εκδρομής 15 ευρώ το άτομο.
Θα κάνουμε μία στάση καθ’ οδόν και περνώντας από τη Σήραγγα του Αρτεμισίου – Λεβίδι, φτάνουμε στη Στεμνίτσα, ένα ορεινό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 1080 μ. στις πλαγιές του Μαίναλου. Είναι χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821. Ήταν η έδρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και την αποκαλούσε “χωριατοπούλα του Μωριά”.
Συνεχίζουμε για τη Δημητσάνα που είναι κτισμένη πάνω σε λοφοράχη σε υψόμετρο 950 μ. και είναι και αυτή παραδοσιακός οικισμός με θαυμάσια θέα της πεδιάδας της Μεγαλόπολης, του Ταΰγετου και το φαράγγι του Λούσιου ποταμού. Στην κεντρική πλατεία είναι η Δημόσια Βιβλιοθήκη και ο ανδριάντας του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄. Η ιστορία της αρχίζει κατά τους Ομηρικούς χρόνους, όταν στη θέση της βρισκόταν η μικρή αρκαδική πόλη Τεύθις. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας έπαιξε σημαντικό ρόλο με το “κρυφό σχολειό” και το 1821 με το “Δημητσανίτικο μπαρούτι” που παρασκεύαζε.
Μετά το γεύμα θα επισκεφθούμε το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, όπου με κινητήρια δύναμη, όπως τότε και τώρα, τα νερά του Λούσιου ποταμού ξαναζωντανεύουν οι τρόποι παραγωγής και μεταποίησης που χρησιμοποιούνταν από τον 16ο έως τον 20ο αιώνα. Θα δούμε τον μπαρουτόμυλο, το ρακοκάζανο, το βυρσοδεψείο, τη νεροτριβή κ.λπ.
Επιστροφή στην Αθήνα με ενδιάμεση στάση.
Η είσοδος για το μουσείο είναι 3 ευρώ το άτομο. (Δωρεάν είναι για τα άτομα έως 18 ετών και άνω των 65 ετών).

Ακολουθήστε μας

Νέα & Ενημερώσεις

Αν σας ενδιαφέρουν οι προσπάθειες του συλλόγου μας, μπορείτε να εγγραφείτε στο newsletter ώστε να λαμβάνετε ενημερώσεις και την εφημερίδα μας.

Ελάτε σε επαφή. Συμμετέχετε.

Λεωφόρος Μεσογείων 152 Αθήνα 11527

Κτίριο Γραφείου Κινήσεως 1ος όροφος
Δευτέρα και Πέμπτη 11:00-15:00

Τηλ: 210 776 3638

Κιν: 694 820 2860

Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.