Το Σχέδιο Σωτηρία Εκδηλωσεις Οκτωβρίου

15 Σεπτεμβρίου 2010 | Καλλιτεχνικά δρώμενα

Το σχέδιο Σωτηρία

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

1)Προβολή ταινιών στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Σωτηρία
Την Τρίτη 5 Οκτωβρίου στις 20:00 θα προβληθούν οι ταινίες:

L’ordre (1973)
διάρκεια: 44’
Σκηνοθεσία: Jean-Daniel Pollet
Περιγραφή: πρόκειται για το πορτραίτο μιας εγκαταλειμμένης αποικίας λεπρών στο κρητικό νησί Σπιναλόγκα, και συγκεκριμένα του ηγέτη της αποικίας του, σε μία από τις καλύτερες δουλειές του Ζαν Ντανιέλ Πολέ. Ο πρωταγωνιστής απολύτως τυφλός και μόνος από την αρρώστια, καπνίζοντας και κοιτώντας κατάματα το φακό, μιλά με σαφήνεια και εμφανή θυμό για τη ζωή του.
The Act of Seeing with One’s Own Eyes (1971)
διάρκεια: 32’
Σκηνοθεσία: Stan Brakhage
Περιγραφή: Η ίδια η ταινία είναι βασικά μια μικρή ταινία 32 λεπτών χωρίς αφήγηση. Είναι απλά μια ταινία που απεικονίζει αυτοψία σε νεκρούς. Καταρχάς αυτό ηχεί αηδιαστικό, αλλά στην πραγματικότητα, τα δέρματα των νεκρών δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από ρύπο.
Βλέπουμε το εσωτερικών των σωμάτων. Βλέπουμε τους εγκεφάλους και το κρανίο τους. Βλέπουμε τις τομές στο δέρμα τους και έπειτα το άνοιγμα που αποκαλύπτει τα έντερα, το κόκκαλο, το αίμα, το συκώτι, τις φλέβες κλπ. Δεν ξέρουμε τι έκαναν αυτά τα σώματα όταν ήταν ζωντανά και κινούμενα. Δεν βλέπουμε καν τα χαρακτηριστικά τους όπως είναι πραγματικά.
Letzte Worte (1968)
διάρκεια: 13’
Σκηνοθεσία: Werner Herzog
Περιγραφή: πρόκειται για την ιστορία, σε στυλ ντοκιμαντέρ, ενός άντρα που διασώζεται από την Σπιναλόγκα στο οποίο υπήρχε αποικία λεπρών και το πώς δεν θα μιλήσει ποτέ σε κανέναν γι’ αυτό. Σουρεαλιστικός και συχνά πολύ αστείος ο Herzog, χάρη στη σταθερή επανάληψη των διαλόγων.

2) οι συζητήσεις της Τετάρτης
Κάθε Τετάρτη, έως το τέλος Οκτωβρίου που τελειώνει το Σχέδιο Σωτηρία οι καλλιτέχνες που εργάστηκαν πάνω στο σχέδιο, θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους, τις αφορμές που γέννησαν τα συγκεκριμένα έργα, τις σκέψεις που τα δημιούργησαν.
Την Τετάρτη 6/10 στις 7.30 θα μιλήσουν πάνω στο σχέδιο Σωτηρία οι εξής καλλιτέχνες:
Γιάννης Σινιόρογλου
Αθηνά Αγοργιανίτη
Μαρία καραθάνου
Βασίλης Παπαγεωργίου
Άγγελος Κράλλης
Γιάννα Νεοφύτου
Ανδρέας Σιτορένγκο.
Χρήστος Ηλίας
Βαγγέλης Λιουδάκης

2) performance από την Κατερίνα Αθανασίου με θέμα
«παρόχθια βλάστηση ενός υποτιθέμενου ονείρου».

Έκθεμα προς παρατήρηση
Το σώμα του καλλιτέχνη κοιμούμενο
Ο καλλιτέχνης κοιμάται, δεν έχει καμία επίδραση στο θεατή του, αντίθετα διεγείρει την ευχαρίστηση, ο θεατής, να τον παρατηρεί ανενόχλητος και να τον συνδέει κοιμούμενο ήσυχο, υπάκουο, ονειροπόλο με το έργο του.
Σιωπηλό. Σε εσωτερική προσήλωση, ίσως όπως είναι, όταν δημιουργεί.
Την Τετάρτη 6/10 στις 7. στο Σπηλιοπούλειο.

3) Τέχνη αρχείου και σχέδιο Σωτηρία,
από την ομάδα,Mycobacterium Tuberculosis
Η ομάδα Mycobacterium Tuberculosis σας προσκαλεί στην παρουσίαση του αρχείου που οργανώνει στο Αμφιθέατρο του νοσοκομείου «Σωτηρία». Η εγκατάσταση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 10 Οκτωβρίου, 2010. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από περφόρμανς και εκδηλώσεις. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το πρόγραμμα στο:
//mantoux10.blogspot.com/

Η ομάδα Mycobacterium Tuberculosis διερευνά τις πτυχές της ιστορικής καταγραφής και της συλλογικής μνήμης μέσα από τη σύγχρονη εμπειρία στο νοσοκομείο Σωτηρία. Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία του νοσοκομείου, η ομάδα ασχολείται με τη δημιουργία ενός νέου οπτικοακουστικού αρχείου που ταλαντεύεται ανάμεσα στα όρια της μνήμης και τις αντιφάσεις της ιστορικής αφήγησης.
Ώρες λειτουργίας για την παρουσίαση της ομάδας Mycobacterium Tuberculosis, Τρίτη έως Παρασκευή, πρωινά 11-2. απογεύματα 7-10.
Εξαιτίας της μεγάλης προσέλευσης του κοινού, των ποικίλων δραστηριοτήτων που έχουν προγραμματιστεί, των ομαδικών επισκέψεων ομάδων και σχολείων τo Σχέδιο Σωτηρία θα παρατείνει τη λειτουργία του έως την Κυριακή 31 Οκτωβρίου.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» Λ.ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 152, ΜΕΤΡΟ, Κατεχάκη

Ακολουθήστε μας

Νέα & Ενημερώσεις

Αν σας ενδιαφέρουν οι προσπάθειες του συλλόγου μας, μπορείτε να εγγραφείτε στο newsletter ώστε να λαμβάνετε ενημερώσεις και την εφημερίδα μας.

Ελάτε σε επαφή. Συμμετέχετε.

Λεωφόρος Μεσογείων 152 Αθήνα 11527

Κτίριο Γραφείου Κινήσεως 1ος όροφος
Δευτέρα και Πέμπτη 11:00-15:00

Τηλ: 210 776 3638

Κιν: 694 820 2860

Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.